Expertseminar met Van Hoorn Carbide en MHT bij SolidCAM

Een technologie dag onder ons motto “A step forward in productivity”.

Naar aanleiding van een voorgaande expertdag hebben Van Hoorn Carbide en MHT, fabrikant van mediumverdelers, elkaar ontmoet in het technologie centrum van SolidCAM GmbH in Schramberg, Duitsland.

Het evenement is zeer goed bezocht en de deelnemerslijst bestond uit vaklui van noemenswaardige bedrijven, waarvan er enkelen van ver zijn moeten komen om aanwezig te kunnen zijn.

Gerard van Kessel, Sr. application engineer bij Van Hoorn Carbide, heeft verschillende presentaties gegeven in het thema “hoogwaardige aluminium freesbewerkingen”, waaronder het trochoidaal frezen. Dit met bij het materiaal passende speciale frezen uit het assortiment van Van Hoorn Carbide. Met nieuwe data over verspaningskrachten en daarbij passende oplossingen heeft hij laten zien hoe het productieproces met gestandaardiseerd en geoptimaliseerd freesgereedschap strak getrokken kan worden.

Hiermee gaf hij ons een blik in de toekomst van het trochoidaal frezen.
Zelfs een ervaren techneut als Ulrich Marti, toepassingstechnicus bij SolidCAM, was onder de indruk van de hoge technische inhoud van de presentatie. “Hier wordt een verbazingwekkende complexiteit van een op het eerste gezicht simpele schachtfrees tentoongesteld. Imponerend zijn voornamelijk de mogelijkheden, hoe met de moderste middelen als meet- en testmogelijkheden, zo’n gereedschap optimaal in gebruik genomen kan worden.”

Bij het thema “Koeling” stelt Herbert Merz, manager MHT, zijn mediumverdelers voor. Deze volledig nieuwe techniek voor freesmachines voegt koelen, blazen en smeren samen in een systeem. Waardoor tot dusver essentiële technieken zoals bewerking met koelen en minimaalsmering overbodig worden.

“Met hoge snelheid succesvol de toekomst in” was het thema van Ulrich Marti en Benjamin Kopf, beide application engineers bij SolidCAM. Zij brachten het geïnteresseerde publiek de gepatenteerde iMachining technologie van SolidCAM, en vergeleken diverse andere frees strategieën en lieten hierbij voorbeelden zien hoe makkelijk en efficiënt het is om met SolidCAM en iMachining te programmeren.
Moderne freesdemonstraties in de Hermle C30 van SolidCAM zorgden voor afwisseling na het theoretische verhaal van de deelnemers. De SolidCAM technici demonstreerden live wat er in de voorgaande presentaties is verteld, naar het motto “horen, zien en begrijpen”.

Bij het frezen van aluminium AlCuMgPb en edelstaal 1.4301 met Van Hoorn Carbide gereedschap zorgden iMachining 2D en 3D voor indrukwekkende resultaten. Beide materialen werden zonder emulsie bewerkt, enkel de mediumverdeler van MHT werd ingezet.
Bezoekers en sprekers hebben zich uitermate positief geuit over de technische inhoud en het infomatiegehalte van de bijeenkomst. Gerard van Kessel en Herbert Merz waren het met elkaar eens: het samenwerkingsverband tussen de sprekers heeft beslist tot een goed verloop van het evenement gezorgd. Aan het commentaar te horen zijn vandaag enige deelnemers met nieuwe informatie en een compleet nieuwe kijk naar huis gereden.

Indrukwekkende data uit de live demonstratie.

Deel 1: freesdeel uit Aluminium AlCuMgPb. 

 • Geprogrammeerd met iMachining 2D
 • Automatische faseherkenning voor de complete ontbraambewerking
 • VHLA frezen speciaal voor het bewerken van aluminium: 3 snijder, 20° draaihoek, gepolijste snijkanten voor een extreem hoge oppervlakte kwaliteit
 • Droog bewerkt met de mediumverdeler
 • Hellingshoek van 6° (2 mm per omwenteling in Z-richting)
 • Voeding 6000 mm/min

Deel 2: freesdeel uit edelstaal 1.4301

 • Geprogrammeerd met iMachining 2D/3D
 • Automatische feature herkenning
 • VHVTR frees speciaal voor het bewerken van edelstaal en speciale legeringen: 4 en 5 snijders, TiAIN Gold coating voor de hoogste stabiliteit
 • Droog bewerkt met de mediumverdeling
 • Frees van diameter 8 mm
 • Freesdiepte 24mm (3xD)